Gelaagdheid en traagheid

24 april 2020

uien vlechten

Ziehier de zinderende finale van onze reeks “We delen verhalen want we kunnen nu geen etentjes organiseren”. Ja hoor, wederom opgediept uit het menu- en verhalenboekje van Een Keuken Vol Liefde. In deze slotaflevering laat Jelmer je kennis maken met mevrouwtje Tijd en al haar ritmes… Een recept met uitjes sluit dit alles smaakvol af!

Gelaagdheid en traagheid
februari 2020 over juli 2018

De eerste tekst die ik Hanne schreef mijmerde over traagheid
Over m’n radiale hoofd dat deze in alle gulzigheid ontkende
Over haar kracht in het omarmen van de tijd
Over het zoeken naar woorden waarin m’n spinsels konden gedijen

Ik ben een romantische ziel
De traagheid die we deelden in ons prille samenzijn
meende ik al snel terug te vinden in haar koken
Waar ik ‘t vuur graag hoog deed oplaaien onder pot en pan
zag ik bij Hanne hoe uien juist heerlijk meegeven op een laag vuur
door ‘t toedienen van een snuifje zout en ‘t nemen van alle tijd

Bij eerste blikken in haar huisje trok ik grote ogen
Zuurdesem rees in alle rust, kefirkorrels dansten sierlijk op en neer
Zuurkool fermenteerde in een donkere hoekje, reeds weken oud
Sauzen en stoofpotten borrelden ellenlang op het vuur
Ik waande ze een hedendaags heksje en werd verliefd

Hoe aanstekelijk het werd
Het koken met mevrouwtje Tijd en al haar ritmes
Kraakvers, licht gestoofd, zachtjes gekarameliseerd
Uren gerezen, dagen geweekt, weken gefermenteerd

Eens verwelkomd gaat Tijd vooral lekker zelf aan de slag
En dan zou ik vooral willen leren
Om te garen net als Hanne’s uien, om te rijzen als haar brood
Traagjes op de achtergrond, en met alle tijd die het vereist

Jelmer

Een Keuken Vol Liefde

Het diner vond dit jaar midden februari plaats in De Zuidkant te Gentbrugge. We haalden er zowel de groente- als taaltovenaars in onszelf naar boven en serveerden ons liefdesverhaal in vijf gangen van woorden en gerechten. 

Bij dit verhaal serveerden we:

. gefermenteerde rode ui
. veganaise met traag gegaarde sjalot
. gebakken gedroogde uitjes met hazelnoot, salie en tijm
. geroosterde kriel met rozemarijn
. cashewkaas met gerookte paprika van Omage

Honger naar meer verhalen? Er zijn nog enkele menu- en verhalenboekjes van Een Keuken Vol Liefde beschikbaar. Geef ons gerust een seintje. Geheel vrijblijvend en kosteloos en al!

* * *

Naar aanleiding van dit verhaal deelt Hanne graag een recept met uien dat je zal inwijden in de kunst van het trage garen. Zet je wederom schrap bij snijplank, vuur en pan, maar ontspan vooral: vandaag mag het allemaal wat langer duren. Je smaakpapillen en uien zullen je eeuwig dankbaar zijn!

Recept: de kunst van uien garen

Bijna ieder hartig recept begint met het garen van uien, het is als het ware de eerste bouwsteen van een gerecht, een ondertoon. Het is dus zeker de moeite waard om even stil te staan bij de kunst van uien garen, het bepaalt de smaak van de rest van je gerecht.

Uien kunnen qua smaak variëren van rauw, pittig en fel tot boterzacht en zoet als karamel. Hoe je ze van het ene eind van het spectrum naar het andere krijgt? Er zijn twee (geheime) ingrediënten: zout en tijd.

Aan de slag:

  • Zet een pot of pan op het vuur en draai de vlam middelhoog
  • Doe een scheut olie in de pot, snijd de uien in de gewenste vorm en voeg toe
  • Voeg een stevige snuf zout toe, dit zorgt ervoor dat je uien mals worden
  • Zet het vuur laag en bereid ondertussen de overige ingrediënten van je maaltijd voor
  • Eerst gaan de uien “zweten”, ze worden langzaam zacht en laten hun vocht los maar zijn nog steeds wittig (of rood) van kleur
  • Heb je nog meer tijd en verlang je naar zoet? Laat de uien dan nog langer garen, nu beginnen ze langzaam te bruinen. Deze bruine randjes zorgen voor een smaak zo zoet als karamel en brengen umami in je maaltijd
  • Ga nu verder met de volgende stappen van je maaltijd

Tip: proef de uien in de verschillende stadia en merk hoe ze geleidelijk veranderen van smaak. Tijdens het garen van de uien kan je ook al enkele gedroogde kruiden of specerijen toevoegen. Zo krijgen ze volop de tijd om hun smaken prijs te geven.

Heb je de kunst van het uien garen te pakken? Dan kunnen uien uitgroeien tot een volwaardig ingrediënt in de keuken. Denk maar aan zoete uienringen als extra topping op een boterham met roomkaas, als romige toets bij een tarte tatin of als geheim ingrediënt van je veganaise of mayonaise. Hmmmmmmmmmm . . .

Smakelijk!