Ode aan Palmkool

1 oktober 2020

palmkool in bloei

Deze herfst wordt de hoofdrol in het groentefiche gekaapt door . . . palmkool! én boerenkool. Ze delen broederlijk hun glansrol. In deze blog kan je een troostrijk recept vinden met palmkool, bonen en polenta.

Het moet gezegd: te huize Hanne & Jelmer was nog niet zo veel palmkool liefde te vinden voor het hele onderzoek van start ging. Daar kwam verandering in toen Hanne begon te bladeren in kookboeken. Verbazing en nieuwsgierigheid borrelde op: kan je palmkool op de grill leggen? Hoezo Italianen garen palmkool voor minstens een half uur? Kan boerenkool naast knapperig ook romig zijn?

Ze popelde om de keuken in te duiken, rende eerst nog even naar de winkel voor een verse bussel palmkool en boerenkool en gingen van start. Drie uur en een ontplofte keuken later schoof zus Marie mee aan tafel en smulden ze tot ze boordevol zaten. Geen spatje twijfel meer: Palmkool en boerenkool zijn verrukkelijk! Gelukkig dat ze er heel de winter zijn, genoeg tijd om uitbunding te experimenteren ;-).

Tip voor thuistuiniers

Laat de kool in de lente doorschieten, ze vormen prachtige gele bloemetjes en bloemknoppen (zie foto bovenaan). De knopjes zijn heerlijk in de wok, de bloemetjes fleuren je salade op.

Waar kan ik de Ode terugvinden?

Het groentefiche wordt in de loop van oktober gedrukt en is alvast in alle winkels van Het Blauw Kasteel en de groentepakketten van Biobuur terug te vinden. Ook bij ons thuis komt een mooie stapel te liggen.  

illustratie Beatrijs Deneckere

Recept: Kruidige stoofpot met palmkool en polenta

Comfort food voor druilerige dagen geïnspireerd op de Italiaanse klassieker Ribollita. Hoeveelheid voor 3 tal personen.

• 400g gekookte bonen zoals boterbonen of borlotti, kikkererwt is ook lekker olijfolie sjalot of ui 2 teentjes look   2 wortels groenten – of kippenbouillon zout bussel palmkool eventueel tomaat •

Smaakmakers naar keuze: (takken) rozemarijn, salie, tijm, bonenkruid, peterselie, laurier, Spaanse peper, parmezaankorst, stelen van palmkool

• boter of ghee • 100g polenta • eventueel 80g geraspte parmzaan •

Extra: gebakken champignons, bijvoorbeeld beukenzwammen

Bereiding

Week en kook de bonen met enkele van de smaakmakers of gebruik bonen uit blik.

Stoof het fijngesneden uitje in olijfolie met wat zout tot hij zacht begint te worden. Voeg de look en wortel toe, beide in stukken gesneden. Voeg nu de bonen met de helft van het kookwater toe, de grof gesneden palmkool, een royale hoeveelheid smaakmakers naar keuze en als laatste bouillon tot alles ruim onderstaat. Laat een half uur tot een uur op een laag vuur garen tot alle smaken zich heerlijk vermengen. Proef en breng verder op smaak.

Smelt ondertussen de boter of ghee in een pan met dikke bodem en rooster hierin de polenta. Schep ondertussen 500 – 800ml kookvocht uit de stoofpot. 500ml levert een stevige polenta op en 800ml een zachte romige. Aan jou de keuze. Draai het vuur onder de polentapan lager en giet de bouillon erbij onder voortdurend roeren. Voeg als laatste de parmezaan toe. Laat op een zacht vuurtje verder garen.

Schep de polenta in borden en giet er de bonenstoofpot over, werk af met gebakken champignon. Smakelijk

* * *

Ook graag onze groentefiches in jouw winkel of pakket?
Andere snode plan om jouw producten in samenwerking met ons in de kijker te zetten?
Contacteer ons gerust voor meer informatie!