16 juni 2020

Een nieuw seizoen, een nieuwe groentefiche: een Ode aan Tuinboon, ontsproten in onze vierkante-meter-moestuin die de wonderlijke veelzijdige bonen voor ‘t eerst mag ontvangen. Wij geven onze bonen nog een goeie week tijd aan de staak, maar konden ter voorbereiding van deze fiche alvast genieten van de eerste jonge snaken die je vanaf begin juni in de winkel vindt. Hoewel ‘t seizoen veelal loopt tot eind augustus, zal je ‘t zelf ondervinden: ‘t is zo snel weer voorbij!
Een nieuwe portie inspiratie, tips en speelplezier!
We duiken diep in de familie der vlinderbloemigen voor een Ode aan hun van oudsher misschien wel meest edele telg. Verwacht je aan:
- heel wat synoniemen voor één boon
- doorbreken van mythes rond deze vermeend ‘dure en tijdrovende’ rakkers: wij gaan zowel aan de slag met de boontjes, als de peulen, het blad en de bloemen!
- tips rond doppen, het befaamde ‘dubbel doppen’ en bewaren
- inspiratie voor goed gezelschap van kruiden, smaakmakers, groenten, koolhydraten en vast meer
- eenvoudige recepten voor zowel bonen als peulen
- een uitgewerkt recept voor een heuse Tuinboontapenade Deluxe
Waar kan je deze Ode terugvinden?
We zijn opnieuw zeer dankbaar om voor deze groentefiche te kunnen samenwerken met tal van bio-winkels te velde en in de stad. Je kan de fiches terugvinden in de boerderijwinkels van Akelei (Schriek), De Zonnekouter (Machelen-aan-de-Leie), De Kollebloem (Sint-Lievens-Esse) en ‘t Goed ter Heule (Menen-Lauwe), stadsmensen kunnen dan weer terecht in biowinkel De Vroente (Lousbergmarkt, Gent) en alle winkels van Blauw Kasteel (Tavontuur – Gent, Gastvrije Aarde – Horebeke, Sint-Martens-Latem en Knokke).
Een geschiedkundig weetje voor tuinboongeeks
Een extraatje dat niet op de fiche prijkt, zomaar, voor niets!
(of misschien toch niet zomaar… ach, steeds te weinig plaats op één fiche!)
De teelt van de tuinboon, of vicia faba in het Latijn, gaat terug tot de antieke oudheid. Volgens Plinius de Oudere, een Romeins letterkundige en bioloog avant la lettre, zouden de Fabii, één van Rome’s oudste patricische families, de bonen voor ‘t eerst gecultiveerd hebben en dan ook trots hun naam toegedicht hebben. Tot op de dag van vandaag blijft Roomse boon, naast labboon of paardenboon, een veel gehanteerd synoniem voor tuinboon en zijn deze lieverds niet meer weg te slaan uit de Italiaanse keuken.

illustratie – Bea Deneckere
Aan de slag: parmigiana van tuinboonpeulen
Dus, de peulen kan je ook eten? Jawel, en wel mogelijks met volgend recept. Een recept dat we kort vermelden op de fiche, maar ter gelegenheid van deze blogpost graag helemaal uitdiepen.
Op zoektocht naar receptuur met peulen stootten we via Knack Weekend op een heerlijke tuinboon-knipoog naar melanzane alla parmigiana, een klassiek Italiaans ovengerecht waarin laagjes aubergine weelderig dobberen in een kruidige passata-saus met parmezaan en provolone. Hier wordt de aubergine eenvoudig ingewisseld door lege tuinboonpeulen. Wij gaven de saus nog een Midden-Oosterse toets, want ook in die keuken voelen tuinbonen zich als een vis in het water!
• 500g biologische lege of volle tuinbonen, steeltjes en vliesjes verwijderd • zout • hele zaadjes van koriander, mosterd en komijn • olijfolie • 1 sjalot, 2 tenen look, verse gember en curcuma naar smaak, allen fijn gesneden • 500ml passata • verse kruiden als tijm, oregano, salie en/of basilicum • specerijen/smaakmakers als pul biber (Turkse chili-vlokken), sumak en/of za’atar, eventueel een halve ingelegde citroen • 200g mozarella of provolone, talegio of zachte geitenkaas • 100g parmesaan of pecorino, geraspt
Verwarm de oven op 180°C.
Kook de lege peulen een 10-tal minuten in kokend en flink gezouten water, spoel ze vervolgens af met koud water en laat ze goed uitlekken.
Ondertussen maak je de tomatensaus, waarmee je eindeloos kan variëren. Hanne houdt die graag in alle heerlijke eenvoud binnen Italiaanse contreien met wat look en enkele verse kruiden als tijm en basilicum, Jelmer zal deze al snel binnenknallen in meer Midden-Oosterse sferen met heel wat specerijen, smaakmakers en pittige toetsen. Eén basisregel waarmee we niet sjoemelen: laat je saus lang genoeg pruttelen op een zacht vuurtje, het zal ‘m intens verrijken. “Een kwartiertje?” “Wel ok…” “Een half uurtje dan maar?” “Yes my dear!” “Nog langer??” “Oh my god!”
Saus op z’n Jelmers:
. Rooster de zaden in een droge pan op middelhoog vuur tot ze geuren en af en toe vrolijk knetteren, haal ze terug uit de pan.
. Draai het vuur lager, voeg olijfolie toe en ietsje later de uien en een snuifje zout. Geef je uien wat me-time tot ze wat zachter worden en voeg dan look en gember en eventueel curcuma toe, stoof alles gerust nog 10 minuutjes tot ze karameliseren.
. Voeg nu je verse kruiden, specerijen en smaakmakers toe, roer eens goed en blus met de passata. Leeg de laatste lekjes passata gerust door een bodempje water toe te voegen in je fles of blik, eens goed te schudden, en dit vervolgens toe te voegen aan de saus.
. Heb je nog een stukje parmezaanschil? Laat die mee pruttelen, het geeft extra diepte – umami baby
. Breng alles langzaam aan de kook en laat pruttelen tot je jezelf niet meer kan houden. Het is het allemaal waard. Heus.
. Breng indien nodig op smaak met wat zout of peper, een kneepje citroen of geutje azijn of kombucha – écht: kombucha is eigenlijk lekker drinkbare azijn, toch?
En nu komt alles samen in een lichtjes ingevette ovenschaal: stapelen maar!
. begin onderaan met een laagje tuinboonpeulen
. overgiet deze al dan niet netjes met wat van de saus
. werk spaarzaam dan wel bourgondisch af met je kaas of kazen van keuze
. herhaal dit glorieuze stapelspel tot je voorraad uitput – maar probeer toch te eindigen met een laagje kaas, je wil toch zo’n knapperig kaas-korstje, nietwaar?
. 20 tot 30 minuten oventijd zou moeten volstaan, en daarna: smullen maar!
Smakelijk!
* * *
Ook graag onze groentefiche’s in jouw winkel?
Andere snode plan om jouw producten in samenwerking met ons in de kijker te zetten?
Contacteer ons gerust voor meer informatie!