17 april 2020

Wat kunnen we met jullie delen nu het niet mogelijk is om etentjes te organiseren? Verhalen! Ontloken vanuit onze eerste kookavonturen en ontmoetingen. Gebundeld ter ere van Een Keuken Vol Liefde. Jelmer breekt de spits af met zijn verhaal… En als toetje? Een recept met champignons!
Verse oogst aan de deurklink
juli 2018
Veldwerk op Oogstgoed, zonovergoten zomerdag
M’n handen in d’aarde, ach ik wil z’er haast achterlaten
Zodat ze traag zouden wortelen, hier tussen de pieren en ’t zand
Op de fiets huiswaarts : vol hoofd met brede glimlach, afgepeigerd lijf
En ook: een schoudertas verse rijkdom
Geteeld door een boer met kracht en heel z’n hart
Thuis bij ‘t doppen hardop lachen tussen warme tranen door
“Verse erwtjes, Maarti, waar vind je die nu nog?!”
Ze kijkt op, komt vragend naar me toe en omhelst me voorzichtig
Ach, een lijf dat gierde, een hoofd dat bonsde
Vol van heerlijke indrukken, inzichten en vooruitzichten
Een ontluikende zelfkennis en prille liefdevolle momenten met Hanne
‘t Doppen lichtte alles even uit de peul die ‘t warm omhulde
Een week later opnieuw een zak vol erwtjes, de laatste van ‘t seizoen
En ook: d’eerste zwammen, op stammetjes aan hun schaduwrijk ontsproten
Ik fiets naar Hanne want deze weelde wil ik delen
Aangekomen bij haar huisje vlij ik me op de klinkers bij haar voortuintje
Ze is niet thuis maar ‘k vind ze in traag rodende tomaten
Of een blauw schopje, half begraven hier in d’aarde
Dag rode deurklink van Hanne
Ziehier: een katoenen zakje verse liefde
Sierlijk om je heen gestrikt
Tot gauw
Jelmer
Een Keuken Vol Liefde
Het diner vond dit jaar midden februari plaats in De Zuidkant te Gentbrugge. We haalden er zowel de groente- als taaltovenaars in onszelf naar boven en serveerden ons liefdesverhaal in vijf gangen van woorden en gerechten.
Bij dit verhaal serveerden we twee gangen:
. gebakken oesterzwam met look
. crème van aardpeer en gefermenteerde oesterzwam
. kiemen van pak choi
. soepje van erwt en prei
. room en kervelpesto
. speltcracker met erwtentapenade en look
. jonge scheut van erwt
* * *
Graag deelt Hanne naar aanleiding van dit verhaal nu ook haar basisrecept voor ‘hemelse champignons’. Haal die pan al maar boven en laai die vuren hoog op!
Hemelse champignons: een basisrecept
Champignons, en bij uitbreiding paddestoelen allerhande, kunnen hemels lekker zijn. Tenminste, als je ze de hitte geeft waarnaar ze verlangen, dan gaan ze zingen van vreugde.
Een stappenplan:
- Zorg om te beginnen dat je verse champignons in huis hebt, die bevatten nog voldoende vocht waardoor je een sappig en mals resultaat krijgt
- Maak ze zo nodig schoon met een keukenpapiertje zonder daarbij water te gebruiken
- Snijd in het gewenste formaat: blokjes, plakjes, … kleine exemplaren zijn ook lekker in hun geheel
- Zet een pan op het vuur, doe er een royale klont boter* in en laat opwarmen op een hoog vuur. Laat de boter over heel de pan glijden en voeg de champignons toe van zodra de boter belletjes begint te vormen. Zorg dat alle champignons de bodem van de pan kunnen raken. Dus niet te veel in één keer bakken!
- Bak de champignons op dit laaiend hoog vuur onder voortdurend roeren, je zal merken dat ze razendsnel de boter tot zich nemen en dan lichtjes beginnen sissen/zingen
- Even later vertonen ze een lichtbruin randje en dan is het tijd om enkele snuffen zout over de pan neer te laten dalen. Roer goed en zet het vuur wat zachter. Het zout zal ervoor zorgen dat het vocht aan de champignons onttrokken wordt, dit geef een lekker sappig resultaat
- Voeg naar smaak peper en fijngeperste look toe
- Proef, kruid bij naar smaak en haal van het vuur als ze voor jou klaar zijn
* gebruik je liever geen boter? Bakken in olie kan ook perfect. Het enige verschil: Laat de pan eerst even opwarmen op het vuur alvorens je de olie toevoegt. Hierdoor blijft de kwaliteit van de olie beter bewaard.
Smakelijk!